ПРУЖНО-ПЛАСТИЧНИЙ ПРОГНОЗ ЗА МГЕ НЕСУЧОЇ СПРОМОЖНОСТІ ПІРАМІДАЛЬНИХ ПАЛЬ - Моргун, Алла Серафимівна; Меть, Іван Миколайович; Шевченко, Ігор Ігорович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2021)
Робота присвячена актуальному питанню геомеханіки та фундаментобудування – удосконаленню методики розв’язання граничної задачі нелінійної поведінки під навантаженням фундаментних конструкцій пірамідальних паль з метою можливості прогнозування їх несучої спроможності та напружено-деформованого стану. В роботі напрацьовано адекватну модель для дослідження роботи пірамідальних паль за сучасним числовим МГЕ. Досліджено ефект перерозподілу зусиль в активній зоні пірамідальної палі із зон менш ущільнених на зони більш ущільнені з більшим значенням модуля деформацій. Питання ущільнення та розущільнення ґрунтів під навантаженням – основна проблема, що виникає при прогнозі осадок споруди і прогнозі допустимого навантаження на ґрунт. Тому значна увага в роботі приділена дилатансійній теорії та методам моделювання залишкових пластичних деформацій грунту з метою їх практичного прикладання. Наявність значних експериментальних досліджень привели до появи моделей, які удосконалюють модель пластичного нестискуваного тіла. Ґрунтам властиві унікальні реологічні властивості. Так при реалізації одночасового стиснення і зсуву в залежності від інтенсивності кожного з них ґрунт може ущільнюватися, зберігати щільність незмінною чи розущільнюватись. Об’ємне розширення ґрунту обов’язково супроводжується деформаціями зсуву. Ці незвичайні властивості ґрунту вперше експериментально виявив Рейнольдс [2,5]. Прикладання числового МГЕ до розв’язків практичних задач геомеханіки, процесу осідання основ та допустимих навантажень на них обґрунтовано теоретичними викладками, підкріплено та проілюстровано даними числового розрахунку. Раціональне проектування пальових фундаментів являє собою вельми трудоміську задачу, розв’язок якої доцільно проводити на ЕОМ