ОЦІНЮВАННЯ ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЙНИХ ПОКАЗНИКІВ ОГОРОДЖУВАЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ БУДІВЕЛЬ ЛІНГВІСТИЧНИМИ ЗМІННИМИ - Ратушняк, Георгій Сергійович; Панкевич, Володимир В’ячеславович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2021)
Запропоновано класифікація факторів, що впливають на прийняття рішення при оцінювання теплопровідності теплоізоляційної оболонки будівлі. Зв’язки параметрів теплотехнічного стану теплозахисної оболонки будівель та її енергоефективності представлено у вигляді дерева логічного висновку. Дерево логічного висновку на системному рівні характеризує співвідношення параметрів, що впливають на теплопровідність. Для створення математичної моделі з експертного оцінювання технічного стану теплоізоляційної оболонки будівлі доцільно використовувати апарат нечіткої логіки та теорію нечітких множин. Проведено формалізацію кількісних та якісних факторів впливу на теплоефективність теплоізоляційної оболонки будівлі. При оцінювання технічного стану теплоізоляційної оболонки будівлі (енергоефективності) кількісні та якісні фактори впливу виражені через лінгвістичні змінні. Оцінка рівнів лінгвістичних змінних представлена терм-множинами. Теплопровідності як фактори теплоізоляційної оболонки будівлі ув’язана з нормативною класифікацією енергетичної ефективності будівель, що діє в Україні.