ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ПРОМИСЛОВИХ ТЕХНОГЕНИХ ВІДХОДІВ В ГАЛУЗІ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ - Лемешев, Михайло Степанович; Сівак, Катерина Костянтинівна; Стаднійчук, Максим Юрійович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2021)
Чергове загострення екологічної та економічної ситуації в Україні викликає необхідність в розробці нових ефективних технології переробки та використання промислових техногенних відходів теплоенергетики та хімічної промисловості. Такі технології повинні забезпечити максимальну їх ступінь використання при виробництві якісних ефективних будівельних виробів. Вибір технології підготовки, переробки та використання промислових відходів залежить від таких факторі, як їхній хіміко-мінералогічний та гранулометричний склад та спосіб отримання. Незважаючи на те що такі відходи використовуються здебільшого як інертні наповнювачі, загальний об’єм їх використання залишається низьким. Частка їх використання при виготовлені будівельних виробів складає 5-12 %, а виготовлення виробів вимагає додаткових енерговитрат. В роботі розглянута можливість використання відходів промисловості не тільки за рахунок їх активації, але і за рахунок використання їх поліфункціональних властивостей. При введені неактивованої золи до складу бетонної суміші вона збільшує пластичність такої суміші і одночасно мікронаповнювач сприяє утворенню більш міцної контактної зони за рахунок збільшення ступеня кристалохімічної подібності новоутворень. Надмірна кількість золи в складі золовмісних матеріалів призводить до підвищення пористості та зниження швидкості набору міцності в часі, що погіршує експлуатаційні характеристики, зокрема морозо- та корозійну стійкість. Широкомасштабному використанню фосфогіпсу перешкоджають його специфічні особливості: агрегатний стан, висока вологість, наявність у його складі фосфорної і сірчаної кислоти та водорозчинних шкідливих сполук фосфору і фтору. Тому перед використанням фосфогіпсу потрібно вилучити або нейтралізувати шкідливі домішки та зменшити концентрацію кислотних залишків. Зв’язати шкідливі домішки та нейтралізувати кислотні залишки можна за рахунок введення в розчин негашеного вапна. Вапно одночасно нейтралізує кислоти та зв’язує водорозчинні шкідливі домішки. Найбільш ефективним метод використання фосфогіпсу, золи-винос та дрібнодисперсних порошків шламів сталі ШХ-15 є комплексне використання таких відходів, в результаті чого можна отримати металозолофосфатне в’яжуче (МЗФВ).