ПОРІВНЯЛЬНІ ПОКАЗНИКИ ЕНЕРГОЄМНОСТІ ВИРОБНИЦТВА АВТОКЛАВНОГО ГАЗОБЕТОНУ ТА ІНШИХ СТІНОВИХ МАТЕРІАЛІВ - Сердюк, Василь Романович; Рудченко, Дмитро Геннадійович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
В роботі висвітлена актуальна проблема необхідності підвищення енергетичної ефективності в будівельній галузі, яка являється одним з найбільших споживачів енергії. Необхідність мінімізації споживання енергетичних ресурсів пов’язана з надмірними їх витратами, енергетичною залежністю країни. Крім того загострилась проблема викидів парникових газів, які приводять до зростання температури та змін клімату і пов’язані з надмірним спалювання вуглеводів. В Україні зростає питома вага малоповерхового житла, яке потребує значно більше будівельних матеріалів. В роботі наведені порівняльні показники енергоємності виробництва традиційних стінових матеріалів і автоклавного газобетону. Зростання цін на енергоносії та нормативних вимог термічного опору огороджувальних конструкцій будівель привело до того, що автоклавний газобетон витісняє з будівельного ринку керамічну та силікатну цеглу, керамзит та керамзитобетонні вироби і становить 51% в структурі стінових матеріалів. Проведений аналізо динаміки виробництва газобетону в Україні. Відбулось стрімке падіння обсягів виробництва автоклавного газобетону з 1,2 млн м3 в 1990 році минулого століття до 100 тис. м2 в 2000 році та стрімке зростання приблизно з 2007 року до 3,9 млн м3 в 2016 році. На сьогодні задекларовані потужності виробництва автоклавного газобетону оцінюються в 4,5 млн.м3. Показано, що перехід на виробництво газобетону з марки D600, D700 на D300 та D400 забезпечує зменшення матеріальних та енергетичних ресурсів. Для зменшення енергомісткості виробництва самого автоклавного газобетону запропоновано використання доменного гранульованого шлаку, як частини портландцементу. Наведені порівняльні показники газобетону низької густини ТОВ «Аерок» та німецької компанії «Xella», яка єдина в Європі виробляє газобетон під маркою «Multipor». Автоклавний газобетон D100–D200 є «найтеплішим» ніздрюватим бетонним утеплювачем, який пригодний для внутрішнього та зовнішнього утеплення стін.