ПОКАЗНИКИ РОБОТИ ПАРОГЕНЕРАТОРА Е-1-9 ПРИ ПЕРЕВЕДЕННІ НА СПАЛЮВАННЯ ТВЕРДИХ ВИДІВ ПАЛИВ - Боднар, Лілія Анатоліївна; Сологуб, Тетяна Анатоліївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
В роботі відзначено, що використання поновлюваних видів палив для виробництва теплової та електричної енергій за умов дефіциту енергоносіїв є актуальним завданням сьогодення. В роботі проведено числові дослідження показників роботи парогенератора Е-1-9 при спалюванні відходів деревини, вугілля, торфу, соломи. Проведено аналіз літературної інформації по експериментальних дослідженнях котлів на альтернативних видах палива. На основі аналізу літературної інформації показано, що для широкого використання альтернативних видів палив в котлах малої потужності (до 3 МВт) необхідні грунтовні експеримантальні дослідження процесів спалювання таких палив і відповідні корегування Нормативного методу. Для дослідження показників роботи парогенератора було створено математичну модель котла, яку реалізовано в середовищі MSExcel. Математична модель складається з чотирьох модулів: модуль розрахунків об’ємів продуктів згорання, модуль розрахунків теплообміну в топці, модуль розрахунків теплообміну в конвективному пучку, модуль розрахунків теплообміну в чавунному економайзері. Досліджено вплив коефіцієнта надлишку повітря на адіабатну температуру та температуру димових газів на виході з топки. Показано, що при збільшенні коефіцієнта надлишку повітря, адібатна температура зменшується, що пояснюється тим, що в топку надходить більша кількість холодного повітря. Для торфу і деревини значення адіабатної температури близькі. Адіабатна температура для вугілля майже на 350 °С вища за аналогічне значення для деревини. Проаналізовано вплив коефіцієнта надлишку повітря на коефіцієнт корисної дії парогенератора. Показано, що найбільше значення коефіцієнта корисної дії має парогенератор при спалюванні в ньому вугілля, що пояснюється вищою теплотою згорання та меншою вологістю палива. Порівняно викиди забруднювальних речовин в разі спалювання в парогенераторі твердих видів палива.