ПІДВИЩЕННЯ РЕСУРСОЕФЕКТИВНОСТІ ЛИВАРНОГО ВИРОБНИЦТВА ЗА РАХУНОК КОМПЛЕКТАЦІЇ РОБОТАМИ КОНВЕЄРНИХ ТА РОТОРНО-КОНВЕЄРНИХ ЛІНІЙ - Дорошенко, Володимир Степанович; Янченко, Олександр Борисович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
У плані дослідницької роботи «Наукові та технологічні основи створення енергоефективних ливарних процесів, захисту довкілля під час виробництві литих конструкцій із залізовуглецевих та кольорових сплавів» провен огляд тенденції розширення застосування роботів та робототехнічних конвеєрних ліній у ливарному виробництві. Багато ливарних заводів вкладають кошти у технологію, атоматизацию та скорочують споживання ресурсів на постійній основі. Приведений ряд прикладів роботизації ливарних ділянок. Роботи недалекого майбутнього дозволять замінити людину у більшості основних та допоміжних операціях виробничого циклу, що сприятиме завершенню комплексної автоматизації технологічних процесів у різних галузях промисловості, зокрема у ливарно-металургійній галузі з властивими їй ряду небезпечних та шкідливих виробничих умов праці у гарячих цехах.