МОДЕЛЮВАННЯ ВЗАЄМНООГИНАЮЧИХ СПРЯЖЕНИХ ПОВЕРХОНЬ - Ісмаілова, Неллі Петрівна; Єлісєєв, Ігор Михайлович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
Геометричне моделювання спряжених поверхонь для практичного використання в проектуванні виробів, які мають просторово-складну поверхню тісно пов’язану з утворенням взаємноогинаючих спряжених поверхонь. На сучасному етапі бурхливого розвитку складних конструкцій машин і апаратів при складній взаємодії їх частин широко використовуються методи нарисної геометрії в рішенні різних складних технічних завдань. Одним з поширених методів формування геометричних об’єктів є геометричне моделювання, що дозволяє в період творчого створення конструкції, ще на стадії проектування, бажану геометрію виробу, визначення характеристик контакту спряжених кінематичних пар систем складних рухів та вирішити багато інших завдань. Оскільки поверхні спряженні то кожну з поверхонь можна уявити як обвідної по відношенню до другої рухомої поверхні. У роботі пропонується оптимізувати процес створення універсальних графічних інструментів, де є по суті графічне зображення параметрів кінематичних спряжених поверхонь, зміна одного з яких призводить до зміни інших, відкриває можливість отримання форм деталей, наперед заданими параметрами. Слід долучити побажання в розширенні можливостей діаграми гвинта [1],з урахуванням реальної картини кінематики при проектуванні, яка при зміні відстані між осями гвинтів давала б реальне уявлення про зміну геометрії контактної поверхні в кожній точки миттєвого руху коліс. Теорія взаємноогинаючих поверхонь отримала подальший розвиток в питаннях проектування спряжених кінематичних поверхонь. З питань проектування ріжучого інструменту на базі кінематичного гвинта профілювання полягає в тому, що з графічних побудов на будь-якому етапі проектування можна легко перейти на розрахунок аналітичним методом, при необхідності перевірки або точного визначення параметрів Графічні методи дозволяють наочно уявити процес отримання профілю деталі, дати аналіз впливу кожного параметра на профіль і його конструктивні розміри, де без усиль можна виявити помилки профілювання спряжених кінематичних поверхонь. Для точного проектування необхідно виконання досить численних геометричних побудов, де супроводжується внесенням цілком об’єктивних помилок, уникнути яких можна, і також потребує суттєвої творчої підготовки, чому і присвячена ця стаття