ТЕХНОЛОГІЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ОСІДАНЬ ФУНДАМЕНТІВ ПРИ ВИРІВНЮВАННІ НАХИЛЕНИХ БУДІВЕЛЬ, СПОРУД - Самченко, Роман Васильович; Юхименко, Артем Ігорович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
Стаття присвячена проблемі кренів будівельних об’єктів які становлять потенційну загрозу переходу деформованих будівель в аварійний стан при несвоєчасному їх усуненні. Крім того, нахилені будівлі, особливо житлові, доставляють значний дискомфорт для проживаючих - зупинки ліфтів через перекоси шахт, перекоси підлог, меблів, заклинювання вікон, дверей та інші незручності. Тому крени будівель і споруд необхідно усувати і ліквідувати причину їх виникнення. Представлений розроблений ефективний метод усунення кренів будівель, споруд шляхом регульованого управління жорсткістю основи за рахунок буріння горизонтальних свердловин змінних параметрів. Процес вирівнювання нахилених об’єктів включає два етапи. На першому етапі виконують буріння під фундаментами горизонтальних свердловин змінних параметрів за розрахунковими параметрами, на другому етапі - регулювання осідання фундаментів. Викладена методика управління осіданнями фундаментів при вирівнюванні нахилених будівель, споруд горизонтальним вибурюванням грунту з-під фундаментів.