ВИЗНАЧЕННЯ НЕСУЧОЇ ЗДАТНОСТІ БУРОВИХ ПАЛЬ З ВРАХУВАННЯМ КОЕФІЦІЄНТУ ПОРИСТОСТІ ҐРУНТІВ - Маєвська, Ірина Вікторівна; Блащук, Наталя Вікторівна; Корчинський , Олександр Анатолійович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
Проаналізований вплив коефіцієнту пористості піщаних ґрунтів на несучу здатність бурових паль за результатами їх статичних випробувань у польових умовах. Випробовувались палі різної довжини. Довжини паль знаходяться в діапазоні від 2 до 12,0 м. Діаметр ствола паль знаходиться в межах від 0,4 м до 0,83 м. Навантаження, яке може витримати конкретна бурова паля, визначалося при досягнені межі осідання s = 40 мм. Встановлено, що прийнята в чинних нормах методика визначення несучої здатності відповідає піщаним ґрунтам з високим коефіцієнтом пористості, отже при низьких коефіцієнтах пористості реальна несуча здатність перевищує визначену за нормами. Запропонована таблиця для визначення питомого опору ґрунту по боковій поверхні палі з врахуванням коефіцієнту пористості. Для розв’язання поставленої задачі використовувався геотехнічний програмний комплекс «Plaxis 3D Foundation», за допомогою якого моделювався напружено-деформований стан бурової палі в пісках різної крупності та щільності. Моделювалось 14 видів піщаних ґрунтів із зміненням коефіцієнту пористості від 0,45 до 0,75. Результати розрахунків з використанням запропонованої таблиці порівняні з результатами статичних випробувань бурових паль. Результати показали кращу відповідність дослідним даним у порівнянні з методикою норм.