СУЧАСНІ СПОСОБИ МОДЕРНІЗАЦІЇ ПЛОСКИХ ГОРИЗОНТАЛЬНИХ ПОКРІВЕЛЬ - Сердюк, Василь Романович; Сердюк, Тетяна Василівна; Франишина, Світлана Юріївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
Теплова модернізація існуючого житлового фонду країни – актуальна проблема, що вимагає постійного розвитку та удосконалення техніко-технологічної бази будівельного виробництва. Огороджуючі конструкції будинку – основне джерело теплових втрат та об’єкти особливої уваги в контексті розробки та впровадження сучасних енергоефективних рішень. Досліджено основні проблеми експлуатації плоскої суміщеної покрівлі, яка через порівняно низьку вартість влаштування масово використовується не тільки в промислових та громадських будівлях, але і в житловому будівництві. Висвітлено основні причини руйнації традиційної плоскої покрівлі та проведений аналіз технічних рішень усунення недоліків плоскої покрівлі. Показана технологічна послідовність вдосконалення конструктивного рішення суміщеної плоскої покрівлі шляхом трансформації її до «дихаючої», інверсійної та «зеленої» покрівлі. Наведені переваги інверсійної покрівлі перед традиційною плоскою покрівлею. Конструкція зеленого покриття один із найбільш ефективних способів модернізації плоскої горизонтальної покрівлі. Узагальнено світовий досвід впровадження інверсійних, зелених покрівель, з урахуванням необхідності підвищення теплозахисних властивостей сучасних будівель.