ПЕРЕРОЗПОДІЛ ЗУСИЛЬ МІЖ ЕЛЕМЕНТАМИ ОДНОРЯДНОГО СТРІЧКОВОГО ПАЛЬОВОГО ФУНДАМЕНТА - Блащук, Наталя Вікторівна; Маєвська, Ірина Вікторівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2019)
Виконаний аналіз роботи паль та ростверку у складі однорядного стрічкового пальового фундаменту. Виконане фізичне (на маломасштабних моделях) та математичне моделювання пальових фундаментів з різними геометричними параметрами та в різних ґрунтах. Встановлені фактори, що впливають на перерозподіл навантаження між палями фундаменту та низьким ростверком і його загальну несучу здатність. Встановлено, що перерозподіл навантаження між палями фундаменту і ростверком залежить від довжини і кроку паль. Визначено характерні залежності зміни частки несучої здатності низького ростверку та паль в складі стрічкового однорядного пальового фундаменту. При збільшенні довжини паль частка навантаження, що сприймає ростверк, зменшується, і навпаки, навантаження на низький ростверк збільшується при збільшенні відстані між палями. Діапазон частки навантаження, що сприймається ростверком (3-45 %), несуттєво відрізняється від аналогічного діапазону для дворядних стрічкових та стовпчастих фундаментів, визначеного попередніми дослідженнями. Характер залежності частки навантаження низького ростверку при роботі фундаменту в піщаному та глинистому середовищах від довжини та кроку паль змінюється не суттєво. Несуча здатність палі у складі фундаменту реалізується не повністю. По мірі зростання навантаження на фундамент осереднене навантаження на палю у складі фундаменту зростає. Ступінь реалізації несучої здатності палі у складі пальового фундаменту залежить від відносної довжини і кроку паль. Реалізація несучої здатності паль у складі фундаменту підвищується із збільшенням кроку паль та із збільшенням їх відносної довжини. Не дивлячись на неповну реалізацію несучої здатності паль, загальна несуча здатність фундаменту перевищує суму несучих здатностей одиночних паль та ростверку. Використання одержаних залежностей при розрахунках дозволить забезпечити при проектуванні економію матеріалів паль на величину до 30 %.