АРХІТЕКТУРА ЯК ЧИННИК ФОРМУВАННЯ ІМІДЖУ ГОТЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Швець, Віталій Вікторович; Мазуркевич, Ірина Олександрівна; Лук’янець, Алла Вікторівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2019)
У статті висвітлено специфіку появи і діяльності підприємств готельного господарства. Проаналізовано фактори, які впливають на успішність та ефективність функціонування готелів. Досліджено ступінь впливу архітектурних рішень на діяльність готелів та визначено сучасні напрями розвитку підприємств готельного сектору. Одним з основних факторів успішного функціонування закладів готельної справи є архітектурно-планувальна організація споруд готелів. Адже виразне планування готельних споруд, суттєво виділяє їх на фоні споруд іншого функціонального профілю. Архітектура готелю певною мірою виступає його саморекламою. Особливості архітектури відіграють важливу роль культурно-естетичного фактору забудови території - споруда готелю гармонійно доповнює місцевий архітектурний колорит або створює архітектурну протилежність локальному архітектурному плануванню і певний естетичний дискомфорт. Актуальність цього питання посилюється саме тоді, коли виникає потреба в архітектурному осмисленні історичної специфіки у містобудівному середовищі. Розвиток форми будівлі готелю - заїжджого двору - протягом всієї історії показує, як тісно цей вид архітектури пов’язаний з розвитком суспільного життя. У періоди її розквіту створюються будівлі з накладною та багатою формою, в періоди застою - майже єдиною формою є примітивне покриття. Крім того, не всі наявні відомості про стан готельної справи в різні епохи можуть бути доповнені планами і малюнками будівель заїжджих дворів того періоду.