ВПЛИВ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ФАКТОРІВ НА ВЛАСТИВОСТІ ПОРИЗОВАНИХ БУДВЕЛЬНИХ РОЗЧИНІВ НА ОСНОВІ СУХИХ БУДІВЕЛЬНИХ СУМІШЕЙ - Бондар, Альона Василівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2019)
Сухі будівельні суміші – сучасний композиційний будівельний матеріал, що за останні десятиліття набув широкого попиту за рахунок своїх високих технологічних якостей. Перевагою сухих будівельних сумішей є можливість розроблення різноманітних складів для певних видів робіт, а також можливість застосування широкої сировинної бази. Актуальним питанням залишається розробка сухих будівельних сумішей з покращеними тепло- та звукоізоляційними властивостями для підлог цивільних будівель, а також технології виготовлення полегшених будівельних розчинів із стабільною пористою структурою. Перспективним є виготовлення поризованих сухих будівельних сумішей із використанням місцевої сировинної бази та відходів промисловості. Важливим питанням для поризованих сумішей є збереження стабільної пористої структури та міцності розчину, усунення явищ усадки на початкових строках тверднення та розтріскування під час подальшого набору міцності. Також, однією із основних вимог до сухих будівельних сумішей для влаштування підлог є висока рухливість та розтічність при збереженні високої міцності. На утворення стабільної пористої структури розчину впливає ряд технологічних факторів приготування розчинової суміші, дослідження яких і було метою роботи. У статті досліджуються технологічні фактори, які впливають на отримання якісних поризованих будівельних розчинів на основі сухих будівельних сумішей. Встановлено, що суттєвий вплив на отримання стабільної пористої структури мають водоцементне відношення розчинових сумішей, вміст добавки-поризатора, відношення цементу до заповнювача, вміст пластифікуючих добавок, гранулометрія заповнювачів та наповнювачів. Експериментально встановлено, що на міцність поризованих розчинів також впливає час замішування та швидкість обертання змішувача, від яких залежить кількість втягнутого поризуючими добавками повітря і його рівномірний розподіл у шарі суміші. Проаналізовано комплексний вплив на властивості поризованих розчинів на основі сухих будівельних сумішей витрати цементу, активних мінеральних наповнювачів та полімерних добавок при заданій рухомості розчинової суміші.