РОБОТА МЕТАЛЕВОГО ОДНОШАРОВОГО ЦИЛІНДРИЧНОГО СТЕРЖНЕВОГО ПОКРИТТЯ З ЖОРСТКИМИ ПІДКРІПЛЮЮЧИМИ ЕЛЕМЕНТАМИ - Сіянов, О. І. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2009)
За допомогою програмного комплексу ЛИРА вперше здійснено перевірку доцільності використання одиничних та подвійних жорстких підкріплюючих елементів у складі металевого одношарового циліндричного стержневого покриття. На конкретному прикладі виконано побудову просторової скінчено-елементної моделі та розрахунок двох варіантів підкріпленого покриття. В результаті розрахунку за отриманими кольоровими схемами візуалізації виявлено схожі закономірності розподілу поздовжніх сил в елементах та майже однакові тенденції розташування переміщень вузлів по поверхні покриття з обома варіантами підкріплення.