МОНІТОРИНГ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ПІДЗЕМНИХ СТАЛЕВИХ ГАЗОПРОВОДІВ - Ратушняк, Г. С.; Ободянська, О. І. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2017)
Наведено модель реалізації моніторингу з оцінювання технічного стану підземних сталевих газопроводів з використанням сучасних засобів математичного моделювання прийняття управлінських рішень, які базуються на теорії нечіткої логіки та лінгвістичних змінних, що дозволяє враховувати кількісні та якісні збуджуючі параметри впливу на надійність технічного стану системи газопостачання. Для виявлення причинно-наслідкових зв’язків між випадковими подіями, які впливають на технічний стан газопроводів та лежать в основі проведення моніторингу використоно ймовірнісний метод аналізу “дерева відмов” (Fault Tree Analysis). Моніторинговий контроль технічного стану зовнішніх підземних газових мереж дозволяє оперативно виявити характерні зміни й пошкодження на них, простежити інтенсивність руйнівних процесів та виявити реальний стан газопроводів та їхніх споруд.