ПРОДУКТИВНІСТЬ СИСТЕМ ВЕНТИЛЯЦІЇ ГРОМАДСЬКИХ БУДІВЕЛЬ: ПРОБЛЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА НАПРЯМКИ ВИРІШЕННЯ - Джеджула, В. В. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2015)
У статті досліджено основні проблеми забезпечення нормативних повітрообмінів у приміщеннях громадських будівель. Розглянуто сучасні нормативні вимоги до повітрообмінів офісних приміщень. Досліджено динаміку концентрації СО2 у повітрі робочої зони офісного приміщення при природній та механічній вентиляції з повітрообмінами, що відповідають допустимому і оптимальному рівню. Запропоновано скориговані значення питомої витрати зовнішнього повітря на одну людину для типових офісних приміщень, що дозволяє мінімізувати витрату зовнішнього повітря за умови не перевищення ГДК концентрації СО2 у внутрішньому повітрі. Використання запропонованого підходу дозволить зменшити споживану потужність на нагрів повітря та підвищити енергетичну ефективність систем, зокрема одного з показників, що її характеризують – питому вентиляційну потужність SFP.