МОДЕЛЮВАННЯ ТЕПЛОВИХ ПРОЦЕСІВ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОГО БІОРЕАКТОРА З СОНЯЧНИМ КОЛЕКТОРОМ - Ратушняк, Г. С.; Кощеєв, І. А. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2014)
Розглянуто енергоощадну конструктивно-технологічну схему біореактора з сонячним колектором. Запропоновано використати теплообмінник для рекуперації теплової енергії з біогазу, що дає змогу підвищити енергоефективність процесу виробництва біогазу. Розглянуто граф теплових ємностей для розглянутої конструкції біореактора з сонячним колектором. Представлено схему теплових потоків для розглянутої системи. Визначені складові теплового балансу для теплового розрахунку енергоефективного біореактора з сонячним колектором, а саме теплова енергія біомаси, сонячного колектора, теплообмінника, відпрацьованого субстрату та витрачена в зовнішнє середовище.