ДОСЛІДЖЕННЯ АНІЗОТРОПНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ВАПНЯКУ-ЧЕРЕПАШНИКУ ШТАМПАМИ У ЛАБОРАТОРНИХ УМОВАХ - Новський, О. В.; Новський, В. О.; Вивчарук, В. В. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2014)
Викладено методику і результати визначення межі міцності на одновісний стиск і опір стисливості вапняку-черепашнику при різному напрямку вектора навантаження щодо шаруватості. Показано, що механічні характеристики вапняку-черепашнику в значній мірі залежать від його анізотропних властивостей, що необхідно врахувати при розрахунку і проектуванні фундаментів. Визначення механічних характеристик вапняку-черепашнику в лабораторних умовах слід досліджувати у приладах, в яких моделюються реальні умови масиву і відбувається об`ємне деформування середовища.