НАДІЙНІСТЬ КОНСТРУКЦІЇ ДОРОЖНЬОГО ОДЯГУ ЗА КРИТЕРІЄМ ЗСУВУ У ҐРУНТІ ЗЕМЛЯНОГО ПОЛОТНА - Гамеляк, І. П.; Волощук, Д. В. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2014)
Теоретично встановлено можливість застосування основних положень класичної теорії надійності при проектуванні конструкцій нежорстких дорожніх одягів за критерієм зсуву у ґрунті. Встановлено основні закономірності для розрахунку неоднорідності конструкцій дорожніх одягів за даним критерієм граничного стану. У статистичній постановці отримано залежності для розрахунку розкиду зсуваючих напружень. За допомогою отриманих залежностей побудовано номограми для розрахунку коефіцієнта варіації активних та допустимих зсуваючих напружень. Отримані формули є теоретичною основою для розрахунку однорідності та надійності двошарових та багатошарових систем за критерієм міцності зсуву у ґрунті чи незв’язних шарах КДО.