АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ВИВЧЕННЯ ВЛАСТІВОСТЕЙ ГРУНТІВ ДЛЯ ПРОЕКТУВАННЯ ФУНДАМЕНТІВ - Бєляєв, С. В. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2014)
В умовах неконтрольованих інвестицій в будівництво велика кількість фундаментів будівель запроектовано та зведено на інженерно-геологічних показниках, що визначені «навмання». Відзначено, що наукове дослідження і тим більше дисертаційна робота повинна закінчуватися розробкою нового стандарту і скасуванням попереднього. Окреслені перспективи національної стандартизації України в області геотехніки та шляхи її інтеграції в норми ЄС. Запропоновано методику заміни проектних рішень, підставою для якої служить підвищення точності результатів вимірювань при лабораторних і польових дослідженнях будівельних властивостей ґрунтів, основ і фундаментів.