ДИСПЕРСНОАРМОВАНИЙ НІЗДРЮВАТИЙ БЕТОН ДЛЯ ЗАХИСТУ ВІД ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ ВИПРОМІНЮВАНЬ - Сердюк, В. Р.; Сівак, І. О.; Христич, О. В.; Постовий, П. В. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2014)
Представлено інформацію про поширення шкідливих впливів на навколишнє середовище електромагнітних випромінювань (ЕМВ), як найбільш проблемного штучно-створеного негативного фактора 21-го століття. Обґрунтовано актуальність розширення спектру використання бетонів з металевим заповнювачем для виготовлення радіопоглинаючих покриттів і конструкцій бар’єрного захисту від ЕМВ. Проаналізовано механізми послаблення ЕМВ радіоекрануючими матеріалами і обґрунтовано доцільність використання дисперсноармованого ніздрюватого бетону для виготовлення захисних конструкцій. Підтверджено наукову гіпотезу можливості набування радіоекрануючих і радіопоглинаючих властивостей зразками екранів виготовлених з дисперсноармованого металонасиченого бетону.