ВИКОРИСТАННЯ ГЕЛІОУСТАНОВОК ДЛЯ ТЕРМОСТАБІЛІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ ВИРОБНИЦТВА БІОГАЗУ - Ратушняк, Г. С.; Кощеєв, І. А. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2014)
Розглянуто альтернативні джерела енергії для теплозабезпечення процесу ферментації в біореакторі. Запропоновано енергоощадну конструктивно-технологічну схему біогазової установки з сонячною батареєю та методику розрахунку системи виробництва біогазу з використанням геліоколекторів. Розглянуто тепловтрати при різних теплових режимах бродіння, враховуючи середню місячну температуру регіону та надходження теплової енергії від сонячної радіації на поверхню геліоколектора, а також проведено порівняння способів розмішення геліоколекторів. Запропоновано використовувати сонячні батареї для підвищення енергоефективності термостабілізації процесу ферментації в біогазовій установці.