ОЦІНЮВАННЯ МЕХАНІЧНИХ ТА РЕОЛОГІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК БЕТОНУ НЕРУЙНІВНИМ ТА РУЙНІВНИМ МЕТОДОМ ПРИ ПРЕСУВАННІ БЕТОННОЇ СУМІШІ - Ратушняк, Г. С.; Бікс, Ю. С. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2014)
Стаття присвячена дослідженню розподілу міцності бетонного каменя по висоті експериментальної прес-форми. Аналіз результатів роботи показав, що величина бокового тиску та міцність зразків на стиск при її визначенні руйнівним методом має обернену залежність – із заглибленням по висоті пресс-форми надлишкова частка бокового тиску носить затухаючий характер, проте міцність на стиск зростає. Показано, що неруйнівний метод визначення міцності має значне відхилення від руйнівного зусилля при стиску зразків, та варіюється в межах 5-50%, причому більше значення відхилення міцності на стиск притаманно зразкам в нижній частині форми, тому потребує подальшого уточнення для використання в інженерних розрахунках.