ЗНИЖЕННЯ ТЕХНОГЕННИХ РИЗИКІВ В РЕЗУЛЬТАТІ ЗАМІЩЕННЯ ПРИРОДНОГО ГАЗУ БІОГАЗОМ - Ткаченко, С. Й.; Пішеніна, Н. В.; Румянцева, Т. Ю. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Запропоновано залежність для визначення відносного зниження техногенних ризиків в процесі експлуатування біотехнологічної системи виробництва енергоносіїв із органічних відходів на прикладі біогазової установки. Проведено числові дослідження, в результаті яких оцінено зниження техногенних ризиків за рахунок заміщення природного газу біогазом. Для цього сформовані початкові дані на базі інформації про реальні конструктивні параметри основного теплотехнологічного обладнання і показники продуктивності роботи біогазових установок, споруджених та діючих у різних країнах світу. Показано як впливає збільшення потужності БГУ на величину відносного зниження техногенного ризику.