ПРОГІННИЙ ТУНЕЛЬ МІЛКОГО ЗАКЛАДАННЯ ДЛЯ ВЛАШТУВАННЯ ЛІНІЇ МЕТРОТРАМВАЯ - Швець, В. В.; Лисюк, О. І.; Калініченко, В. С.; Кудлаєнко, О. О. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Запропоновано вирішення прогінного тунелю під трамвайними коліями з одного боку проїжджої частини. Наведено новий метод влаштування огороджуючих конструкцій тунеля мілкого закладання, що зводиться відкритим способом. Розроблено схему конструкції котловану. Показано поперечний переріз нового тунельного огородження із збірного залізобетону та плоскої плити перекриття. Запропоновано рострубний метод кріплення огороджуючих конструкцій тунелю. Обґрунтовано раціональність використання нової огороджуючої конструкції з отвором для швидкого влаштування лінії метротрамвая.