НІЗДРЮВАТИЙ БЕТОН ПОЛІФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - Сердюк, В. Р.; Христич, О. В.; Постовий, П. В. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Обґрунтовано актуальність наукової тематики розробки і дослідження нових радіопоглинальних матеріалів для захисту від шкідливих впливів на оточуюче середовище проникаючих електромагнітних випромінювань (ЕМВ). Проведені дослідження фізико-механічних властивостей зразків-моделей радіоекрануючих покриттів з різним вмістом дисперсного металевого наповнювача. Вивчено взаємозв’язок рецептурно-технологічних параметрів виготовлення зразків з їхніми експлуатаційними характеристиками. Експериментально підтверджено можливість використання металонасиченого ніздрюватого бетону як захисного покриття від шкідливих впливів ЕМВ. Встановлено доцільність створення радіопоглинальних конструкцій і покриттів варіотропної структури з використанням ніздрюватого металонасиченого бетону різного ступеня пористості.