ВПЛИВ ТЕМПЕРАТУРНИХ РЕЖИМІВ ФЕРМЕНТАЦІЇ ТА СЕДИМЕНТАЦІЙНИХ ПАРАМЕТРІВ СУБСТРАТУ НА ПРОДУКТИВНІСТЬ БІОГАЗОВОЇ УСТАНОВКИ - Ратушняк, Г. С.; Анохіна, К. В.; Кощеєв, І. А. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2013)
Розглянуто вплив температурних режимів ферментації та седиментаційних параметрів субстрату на продуктивність біогазової установки. Враховано три стадії анаеробного процесу, а саме: кріофільну, мезофільну та термофільну. На седиментаційні характеристики полідисперсного середовища субстрату впливають його густина та розміри твердих частинок, а також швидкість обертання перемішувального пристрою в установці. Запропоновано математичну модель процесу отримання біогазу з врахуванням вихідних факторів, що впливають на продуктивність установки. За результатами чисельного моделювання отримано рівняння, що характеризують взаємозв’язок між продуктивністю біогазової установки та температурними та седиментаційними параметрами органічного субстрату. Побудовано графічні зображення поверхонь відгуків, що зображують залежність між цільовою функцією, та незалежними змінними, які подано температурою анаеробного бродіння, частотою перемішування й вологістю субстрату.