ОЦІНЮВАННЯ НАДІЙНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ВЕНТИЛЯЦІЙНИХ СИСТЕМ ЗА ДОПОМОГОЮ НЕЙРО-НЕЧІТКИХ МЕРЕЖ - Ратушняк, Г. С.; Степанковський, Р. В. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2013)
Стаття присвячена проблемі оцінювання надійності функціонування вентиляційних систем. Запропонований новий підхід за допомогою математичних апаратів – нечіткої логіки та нейро-нечітких мереж як універсальних апроксиматорів складних (нелінійних) функціональних залежностей з можливістю використання експертних знань про функціонування вентиляційних систем та визначення оцінки надійності. Розроблено структуру нейро-нечіткої мережі оцінювання надійності функціонування вентиляційних систем. Наведено основні закономірності розрахунків для оброблення експериментальних даних, які дозволяють оцінити надійність функціонування вентиляційних систем, пошуку мінімізації критерію якості налагодження системи.