ГЛИБИННИЙ АНОДНИЙ ЗАЗЕМЛЮВАЧ ІЗ ЗМЕНШЕНОЮ МЕТАЛОЄМНІСТЮ - Ратушняк, Г. С.; Ободянська, О. І. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2012)
Запропоновано конструкцію глибинного анодного заземлювача із зменшеною металоємністю та використанням як матеріалу для його виготовлення таких вторинних ресурсів промисловості, як зола-винесення із вмістом глинозему (Al2O3) та моно- (FeO) і сесквіоксидів (Fe2O3), металеві крихти та подрібнена стружка вуглецевої сталі чи залізорудні окатиші, що знижує вартість глибинного анодного заземлювача та вирішується питання утилізації відходів основного виробництва. Металонасичена електропровідна суміш для виготовлення глибинного анодного заземлювача підвищує його струмовіддачу, знижує трудомісткість виготовлення та матеріалозатрати.