ІНТЕНСИФІКАЦІЯ БІОКОНВЕРСІЇ ШЛЯХОМ ВИКОРИСТАННЯ ВІДНОВЛЮВАЛЬНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ - Ратушняк, Г. С.; Кощеєв, І. А. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2011)
Розглянуто енергоощадну конструктивно-технологічну схему біогазової установки з віброперемішувачем та альтернативними джерелами інтенсифікації анаеробного бродіння біомаси. Як альтернативні джерела енергії для термостабілізації використовуються геліоколектор та тепловий насос. Запропоновано методику визначення затрат енергоносіїв для розглянутої конструкції біогазового реактора. Визначено за результатами чисельного моделювання затрати енергії на забезпечення інтенсифікації та термостабілізації процесу біоконверсії.