ЗОЛОЦЕМЕНТНЕ В’ЯЖУЧЕ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ НІЗДРЮВАТИХ БЕТОНІВ - Сердюк, В. Р.; Лемешев, М. С.; Христич, О. В. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2011)
Обґрунтовано актуальність запровадження ресурсозберігаючих технологій на підприємствах виготовлення будівельних матеріалів та виробів. Використання хімічно активованої золи-виносу у складі золоцементного в’яжучого дозволяє скоротити витрати портландцементу на 30 % і отримати при цьому приріст міцності до 15 %. Передбачається, що застосування отриманого комплексного в’яжучого у складі ніздрюватого бетону сприятиме зменшенню просадкових деформацій сформованого масиву і забезпечить зростання величини коефіцієнта конструктивної якості будівельних виробів з поризованою структурою.