МОДЕЛЮВАННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ ОПОРНИХ ПЛАТФОРМ НА ФЛЮГЕРАХ З ДОПОМОГОЮ ПРОГРАМИ “LIRA 9.4” - Попов, В. О. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2013)
У статті розроблено ефективний метод аналізу напружено-деформованого стану запропонованих опорних платформ на флюгерах під дією розрахункових навантажень, виконано чисельне моделювання на програмі “Lira 9.4” даної конструкції на прикладі платформи для безфундаментної башти-атракціону “Шторм”, розглянуто випадок лобового та діагонального напрямку вітрового навантаження відносно стовбура споруди. Доведено, що дана опорна конструкція є достатньо надійною, однак при понаднормативному збільшенні зовнішнього (вітрового) навантаження, досягає граничного стану припіднімання опор набагато раніше, аніж інших граничних станів.